Kruche pierożki z jagodami i migdałami
niedziela 8 stycznia 2023
Wszyscy wiemy, jak smakują pierogi z jagodami. Jednak kruche pierożki z masą jagodowo-migdałową - to zupełnie inne wydanie tego popularnego dania.
Składniki
1 arkusz gotowego ciasta kruchego
2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
3 łyżki cukru trzcinowego
pół szklanki mielonych migdałów
1 rozmącone jajko
Przygotowanie
Z ciasta wycinamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Jagody łączymy z cukrem i mielonymi migdałami. Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę masy jagodowo-migdałowej, składamy i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy od góry jajkiem, oprószamy cukrem trzcinowym. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoto.
Smacznego!
*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek kulinarnych.
Tagi:
Kategoria: Przepisy kulinarne